Eerste webinar Akker van de Toekomst succes

Op 1 februari sprak Digni van den Dries, projectleider van de Akker van de Toekomst, met een groep Flevolandse boeren over het project aan de Zwijnsweg in Ens. Het eerste groeiseizoen zit erop en de voorbereidingen voor komend seizoen zijn gestart. Een mooi moment voor het uitwisselen van ervaringen en om elkaar te inspireren.

Uitdagingen

De Akker van de Toekomst is een project waar gewerkt wordt om een 9-tal uitdagende doelen te halen. De meest opvallende uitdaging is misschien wel het telen met 90% minder gewasbeschermingsmiddelen. De moeilijkste is om de milieu- en natuur gerelateerde doelen gepaard te laten gaan met gelijkblijvende kostprijs. In de oplossingensfeer wordt gewerkt met strokenteelt en een rijpadensysteem. De werkzaamheden op de Akker van de Toekomst worden uitgevoerd door zo licht mogelijke mechanisatie. In het voorloperproject Lasting Fields in de Praktijk is een zelfrijdende werktuigdrager annex robot gerealiseerd.

 

Volhoudbare landbouw

Bij Akker voor de Toekomst staat de optimalisatie van methoden voor een volhoudbare gangbare landbouw centraal. Het doel is om boeren te inspireren om te experimenteren binnen het eigen bedrijf.

Effecten van het project

Tijdens de bijeenkomst op 1 februari werd er door de deelnemers van de Flevolandse DDuurzaam Vooruit-groepen interesse getoond in het effect van de toegepaste technieken. Sommige effecten zie je al meteen en sommige worden op termijn pas zichtbaar in deze praktijkproef op een akker aan de Zwijnsweg. “De doelen-lat ligt hoog in dit demo project en doordat die lat zo hoog ligt wordt het voor boeren inzichtelijk welke onderdelen en methoden op korte termijn realiseerbaar zijn en welke op de langere termijn en welke misschien toch gaan tegenvallen. Men kan hier in de praktijk zien en meemaken hoe het gaat en zo bepalen wat toepasbaar is voor het eigen bedrijf”, aldus Digni van den Dries.

 

 

 

 

 

 

Digitale bijeenkomst

“Niks kan tippen aan de gesprekken die normaal met de boeren aan de keukentafel gevoerd worden. In deze coronatijd proberen we op deze digitale manier zoveel mogelijk kennis uit te wisselen”, aldus Jessie de Lange van Horizon Flevoland, projectleider Landbouw Meerdere Smaken.

Wil je ook deelnemen?

We organiseren meerdere webinars over de Akker van de Toekomst. Wil jij ook vrijblijvend kennis op doen als akkerbouwer? Meld je dan nu aan via jessie@horizonflevoland.nl.

 COLOFON

Future Food Production

  • Future Food Production
  • Land van Saaftinge 1
  • 8302 PE Emmeloord
  • ln.noitcudorpdooferutufofni